Evacués uit Afghanistan opgevangen in Haarlem

Sinds 8 september 2021 vangen perMens en HVO-Querido in opdracht van de gemeente Haarlem Afghaanse evacués op.

De opvang is op een schip, de Liberty Ann, dat in het Spaarne aan de Spaarndamseweg ter hoogte van de Floresstraat ligt afgemeerd. Afgelopen week zijn de eerste 25 mensen aangekomen, afhankelijk van ontwikkelingen gaan er mogelijk meer mensen opgevangen worden. Het zijn mensen met een Nederlands paspoort die bijna allemaal eerder in ons land hebben gewoond en goed Nederlands spreken. De opvang is in ieder geval voor de duur van een half jaar.

Samenwerken

De opvang is een samenwerking van perMens (voorheen Stichting Volksbond Streetcornerwork) en HVO-Querido. Carlos Lowijs is regiomanager bij perMens. Hij is bij dit project betrokken vanwege zijn ervaring bij de noodopvang van gezinnen in Amsterdam. Onder de evacués bevinden zich namelijk veel gezinnen. 

‘Het moest allemaal in zeer korte tijd gebeuren,’ vertelt Carlos. ‘Toen we de vraag kregen, moesten we meteen aan de slag en hebben we de dingen praktisch opgepakt. Kennismaken, afspreken hoe we het gaan regelen en wie wat doet. Grofweg doet HVO-Querido de opvang en de dagbesteding en perMens de trajectbegeleiding. Het is mooi om te zien dat het in de praktijk werkt als je maar wil en goede afspraken maakt.’

Improviseren

Teammanager Jolanda Verkuyl van HVO-Querido is wel wat gewend als het op  improviseren en noodvoorzieningen aankomt, maar zo extreem heeft zij het nog niet meegemaakt. ‘Dinsdagavond meerde de boot hier aan en woensdagochtend kwamen de eerste evacués. Wij wisten bijna niets. Hoe zien de hutten eruit? Is er een keuken? Wat zijn de faciliteiten? Is er linnen? Dat soort dingen.’

‘We wisten dat er gezinnen zouden komen, maar we wisten niks van de samenstelling,’ aldus Carlos.

Weer gevlucht

‘Bijna alle mensen die we hier nu opvangen hebben al eerder in Nederland gewoond. Toen de situatie in Afghanistan beter en stabieler leek, zijn ze teruggekeerd naar hun vaderland. De meesten rond 2015, 2016. Veel mensen zijn dus nu al voor de tweede keer hun land ontvlucht. Het zijn aardig open mensen en hun papieren zijn in orde, ze hebben een Nederlands paspoort en perspectief op huisvesting,’ aldus Jolanda. ‘De meesten zijn dankbaar en blij dat ze veilig en wel uit Afghanistan zijn,’ aldus Carlos.

‘De Liberty Ann is een oude dame,’ zegt Jolanda, maar het is beter dan niks en het voordeel is dat het snel kon worden geregeld. ‘De eigenaren van het schip, twee dames, zijn heel relaxed en meegaand, daar kunnen we prettig mee samenwerken en daarnaast met gemeente Haarlem en het ministerie,’ aldus Carlos.

 ‘De burgemeester van Haarlem is heel betrokken,’ vertelt Jolanda. ‘Hij was hier om de eerste evacués welkom te heten. Hij is later nog een keer terug gekomen en toen had hij voor alle mensen plantjes meegebracht.’

Buurt

Betrokkenheid is groot vanuit de buurt en er komen veel mensen zich aanbieden om te helpen of spullen/speelgoed langs te brengen.

We hebben de eerste dagen eten geregeld vanuit locatie Velserpoort van HVO Querido en we gaan nog met de mensen overleggen hoe we dit gezamenlijk verder gaan oppakken.

Burgemeester

Radio NH sprak aan de kade naast het schip met burgemeester Jos Wienen van Haarlem over deze opvang. Volgens de burgemeester is het plan hiervoor met de buurtbewoners besproken en zijn Haarlemmers eerder geneigd om te willen helpen, dan om te zeggen dat ze zoiets niet willen.

Luister hier naar dit vraaggesprek (het fragment begint op 43 minuten).

Zie hierover ook het Haarlems Dagblad.

https://nhradio.nl/uitzending/8d72f98548e8c733a934e86b14753a41/

https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20210908_62104295

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *