Jongeren die zich in een kwetsbare positie bevinden, vertellen niet makkelijk waar ze mee zitten. De drempel naar hulpverlening is hoog. Ze schamen zich, of zijn bang als probleemgeval te worden gezien. Om allerlei redenen ontvangen zij adviezen en hulp niet, of niet op tijd.
Organisaties in de wijk die dichtbij kwetsbare jongeren staan zien vaak welke vragen leven en waar deze jongeren mee worstelen. Denk aan buurtwerk, jongerenwerk, migrantenzelforganisaties en vrijwilligersorganisaties, maar ook aan mentoren en docenten die deze jongeren dagelijks op school meemaken.
Herkennen en beter samenwerken
In het project ‘Samen aanwezig in de leefwereld’ onderzoeken we hoe professionals en informele werkers in de wijk en op school (hulp)vragen van jongeren in een vroeg stadium kunnen herkennen en hoe zij kunnen samenwerken met professionals in Ouder- en Kindteams of specialistische hulpverleners.
We onderzoeken aan de hand van een aantal voorbeeldpraktijken hoe verschillende partijen samen kunnen werken aan een goede aansluiting. Zodat de jongeren die informatie, advies of hulp nodig hebben goed begeleid worden in alle stappen die ze moeten nemen op weg naar een zelfstandig, volwassen leven.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van Hogeschool InHolland in samenwerking met perMens en het Verwey-Jonker Instituut. Bij het project is een meedenkgroep van jongeren en experts actief.
Publicaties bij het onderzoek ‘Samen aanwezig in de leefwereld’
- Distelbrink, M., Kaulingfreks, F., Matthijsen, K., Rauwerdink-Nijland, E., Vermaning, S., & Yassine, D. (2023). Dansen doe je met zijn vieren. Hoe maak je ondersteuning voor jongeren beter? KeTJAA.
- ‘Dansen doe je met zijn vieren’: gebruiksaanwijzing voor iedereen die in en voor het onderwijs en jeugddomein werkt.