‘Ga jij maar eens soep koken, voor het hele huis’

‘Ik ben helemaal nat!’ zegt Rachab verontwaardigd, terwijl ze koffiezet in haar nieuwe flat in Haarlem. De verwarming staat er zeker op 25 graden. Drie parkieten en een cavia luisteren mee. ‘Toen ik op mijn scootmobiel terugreed van mijn werk begon het te regenen. Ik had geen jas aan. Even opwarmen hoor.’

We zijn in de eigen woning van Rachab Luciana waar ze nu een paar jaar woont. Daarvoor woonde ze in de Brecht, een begeleid-wonenlocatie van perMens. Rachab kwam er in 2011 terecht na een moeilijke periode in haar leven. ‘Ik lag lang in het AMC. Toen ik uit het ziekenhuis kwam, was de elektra in mijn oude flat afgesloten. Daar kon ik niet meer heen. Gelukkig was er bij de Brecht een plek voor mij.’

Soep met kippenvleugels

De eerste twee weken was het wennen voor Rachab bij de Brecht. Ze vond het moeilijk om in beweging te komen. Tot een woonbegeleider de juiste snaar wist te raken. ‘Hij zei: ga jij maar eens soep koken, voor het hele huis.’ Ik ben gek op koken. Dus dat vond ik goed. Ik weet nog precies wat ik toen maakte: een grote pan Caraïbische soep met kippenvleugels. Sindsdien heb ik elke twee weken soep gekookt voor de woongroep, ook erwtensoep en pindasoep. Ik ging daarna wekelijks koken met de kookgroep en op evenementen van andere woonlocaties van perMens.’

Rachab gaat aan tafel zitten, haar eigen houten eettafel. Ze zet koppen met koffie neer en deelt zelfgemaakte maïskoekjes uit. ‘Nu kook ik hier, in mijn eigen keuken met mijn eigen spullen. Die kocht ik van de lening van 2000 euro die ik kreeg om mijn woning in te richten. Ik kook ook voor mijn buren. Of ik deel eten uit dat ik over heb. Ik geniet van koken, en van eten. Vroeger woog ik veel, wel 160 kilo. Nu heb ik een maagverkleining gehad en eet ik veel minder.’

Kerngroep

Bij de Brecht was Rachab niet alleen lid van de kookgroep, maar ook van de kerngroep. Ze bespraken er de actualiteit, losten samen problemen op en bedachten activiteiten en andere ideeën om het leven op de Brecht leuker te maken. Hoewel Rachab al een paar jaar niet meer bij de Brecht woont, was ze tot juni dit jaar nog altijd lid van de centrale medezeggenschapsraad. ‘Om mijn ervaring en ideeën te delen’, vertelt ze. ‘Maar nu is het echt tijd om de Brecht en perMens achter me te laten.’

Naast een eigen woning heeft Rachab sinds drie jaar ook financiële zelfstandigheid dankzij haar werk in de schoonmaakbranche. ‘Ik maak schoon op verschillende plekken in de stad, met fijne collega’s. Nog even, en dan ben ik ook uit de bewindvoering. Dan heb ik echt financiële vrijheid. Wat ik dan ga doen? Ik wil heel graag fijne bank voor mijn huiskamer kopen. En ook een ticket naar Paramaribo!’