Onderzoek naar impact straathoekwerk

Werkvelden / Deelnemers / Clienten / Professionals / Expertisecentrum / Over perMens / Nieuws / Vacatures / Werken
Op 23 januari verdedigde Evelien Rauwerdink-Nijland haar proefschrift ‘Building bridges, breaking bricks. Impact of social street work on marginalized people’s lives.’ Voor dit proefschrift onderzocht ze de impact van straathoekwerk.

Een gedeelte van de Nederlanders heeft hulp nodig, maar krijgt dit niet. Sommigen wantrouwen de overheid en mijden elke vorm van hulp. Anderen weten niet waar ze terecht kunnen met hun vragen. Vaak hebben ze geen steunend informeel netwerk waar ze op terug kunnen vallen.

Straathoekwerkers leggen contact met jongeren en volwassenen die (veel) op straat leven, soms dak- en thuisloos zijn, geen hulp willen of niet weten waar ze hulp kunnen krijgen. Ze bouwen een positieve werkrelatie op en proberen mensen zo te bewegen om zorg en hulp te accepteren.

Brugfunctie
Rauwerdink-Nijland onderzocht de impact van het straathoekwerk. Wat blijkt? Straathoekwerkers vervullen een zeer belangrijke brugfunctie naar zorg- en hulpvoorzieningen die deze mensen anders niet weten te bereiken.

Dat komt onder andere door de positieve werkrelatie die zij opbouwen met mensen die geen hulp willen of weten te vinden.

En dat lukt, omdat ze naar mensen toe gaan, in hun leefwereld aanwezig zijn en veel tijd nemen om vertrouwen te winnen en aan de werkrelatie te werken.

‘Mijn onderzoek laat zien dat voldoende tijd een randvoorwaarde is om deze essentiële werkrelatie op te kunnen bouwen met mensen die anders niet zo snel in beeld komen bij reguliere voorzieningen,’ aldus Rauwerdink-Nijland. ‘Dit betekent dat gemeenten moeten investeren in professionals die structureel aanwezig zijn in de leefomgeving van gemarginaliseerde mensen, zoals straathoekwerkers.’

Meer participatie
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat straathoekwerkers de sociale participatie van gemarginaliseerde mensen vergroten: ze voelen zich door het contact met de straathoekwerkers meer onderdeel van de samenleving en hun zelfvertrouwen steeg.

Ondersteuning voor naasten
Ook zoeken straathoekwerkers waar mogelijk contact met de naasten van gemarginaliseerde mensen, zoals ouders, familie of vrienden die helpen bij het realiseren van basisbehoeften zoals onderdak, eten of geld. Hierdoor zijn deze naasten ontzettend belangrijk voor gemarginaliseerde mensen.

Tegelijkertijd weten we dat deze naasten vaak ook in marginale situaties leven. Het is cruciaal om hen te erkennen en waarderen voor hun bijdrage, iets dat nu zelfden gebeurt.

Hulp straathoekwerkers
Voor haar onderzoek verzamelde Rauwerdink-Nijland data samen met 90 straathoekwerkers van perMens. Deze straathoekwerkers kregen tijd om vragenlijsten af te nemen bij zowel gemarginaliseerde mensen (927 mensen) en hun naasten (111 naasten).

Lees het proefschrift

Evelien Rauwerdink-Nijland is programmaleider onderzoek en ontwikkeling bij perMens, procesbegeleider bij de Amsterdamse Jongerenwerk Academie en docent aan de Master Social Work (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen).

Ik zoek contact met iemand in:
Gerelateerde pagina's:
over perMens + werken bij - Missie kernwaarden / / css in advanced

Onze kernwaarden

We werken op basis van vier kernwaarden
Teams
Op 23 januari verdedigde Evelien Rauwerdink-Nijland haar proefschrift ‘Building bridges, breaking bricks. Impact of social street work on marginalized people’s lives.’ Voor dit proefschrift onderzocht ze de impact van straathoekwerk.
Teamleden
Abdallah Mostafa
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Noord
0610539892
Abdelhamid Ait Rkia
Teamleider
MW Uithoorn
0638688258
Abdelhamid Lkataui
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Oost
0614013701
Abdellah Achaaoui
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Noord
0628907049
Abdessamad Attahiri
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Noord
0653525125
Abdullah el Bacha
Straathoekwerker Zuidoost
MW Veldwerk Amsterdam
0614013021
Abrahiem el Haouari
Teamleider
MW gebiedsteam Zuid
0643168488
Adil el Bacha
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Centrum
0640875004
Ahlam Akachaou
Meidenstraathoekwerker
Gebiedsteam Zuidoost
0631022118

In Onderzoek naar impact straathoekwerk vind je:

Locatie
Onderzoek naar impact straathoekwerk


Vacatures
Solliciteer direct voor
Onderzoek naar impact straathoekwerk!

CV

Motivatiebrief

Toegestane bestandtypen: pdf, doc, docx. Max. bestandsgrootte: 32mb

Je gegevens worden eenmalig verstuurd via e-mail naar de contactpersoon van deze vacature.

Gerelateerde nieuwsberichten:

Expertisecentrum

perMens expertisecentrum

Het expertisecentrum van perMens biedt trainingen, doet onderzoek, publiceert en zet maatschappelijke issues op de agenda.

Actieonderzoek door perMens

Bij perMens doen we veel actie-onderzoek, in en samen met de praktijk. De kennis die we opdoen geeft inzicht in sociale problematiek en draagt bij aan betere zorg en ondersteuning.

Met kennis uit onderzoek versterken we het professioneel handelen van medewerkers in het sociaal domein. Ook agenderen we maatschappelijke problemen én oplossingen.

Trainingen van perMens voor professionals

Trainingen geven we aan professionals in het sociaal domein en andere geïnteresseerden.

Expertise nodig?

Onze expertise delen we met lokale en landelijke overheid, met partners, professionals en publiek.

Zoek je een expert voor een lezing, interview of achtergrond- informatie? Heb je advies nodig over maatschappelijke issues? Zoek je een training?

Neem contact op.