Groep kinderen

‘Samen kijken we per kind: wie pakt welke rol?’

Werkvelden / Deelnemers / Clienten / Professionals / Expertisecentrum / Over perMens / Nieuws / Vacatures / Werken
Op verschillende Haarlemse scholen is het Preventief Interventie Team (PIT) van perMens actief. Het doel? Zo snel mogelijk kinderen en gezinnen bijstaan die hulp nodig hebben, om eventuele grotere problemen te voorkomen.

Het PIT werk niet alleen, maar met partners als het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Simone van het PIT en Saeske van het CJG vertellen over de kracht van hun samenwerking.

Wat is het Preventief Interventie Team (PIT)?

Simone: ‘Het PIT wordt ingeschakeld door scholen als een leerling ‘externaliserend’ gedrag vertoont. Dat betekent dat een kind bijvoorbeeld opvallend boos, agressief of manipulatief is. Vaak liggen daar onderliggende oorzaken aan ten grondslag. Door mogelijke oorzaken in kaart te brengen of juist uit te sluiten, kunnen we bepalen wat een leerling nodig heeft om beter met zijn of haar emoties om te gaan. De kracht van het PIT zit hem in het vroeg ingrijpen, zodat eventuele problemen niet verergeren.’

Op welk moment werken jullie samen?

Simone: ‘Als een kind bij ons wordt aangemeld, bewandelen we twee paden. We nemen een psychologisch onderzoek af bij het kind naar zaken die hem of haar mogelijk belemmeren. Daaruit kan bijvoorbeeld blijken dat een leerling zich verbaal niet goed kan uiten of moeite heeft met het begrijpen van opdrachten.

Daarnaast gaan we in gesprek met de ouders of verzorgers: hoe is de thuissituatie? Soms wordt duidelijk dat er gespecialiseerde hulp nodig is. Dan is het fijn om te overleggen en advies in te winnen bij partners als Saeske: wat is in dit geval het beste voor het kind?’

Waarom is samenwerken zo belangrijk?

Saeske: ‘Het komt regelmatig voor dat er rondom een kind verschillende problemen spelen. Op dat soort momenten gaan Simone, de school en ik met zijn drieën om tafel: wie kan welke rol het beste oppakken? Dat afstemmen is heel belangrijk, omdat iedereen zijn eigen expertise heeft én we een gezin niet willen overvragen als er verschillende zorgtrajecten tegelijkertijd lopen.’

Wat willen jullie bereiken in de toekomst?

Simone: ‘Het eerste woord dat in mij opkomt, is ‘stabiliteit’. Dat missen veel kinderen die externaliserend gedrag vertonen. Ik hoop dan ook dat we gezinnen kunnen ondersteunen bij het bouwen aan een veilige thuissituatie. Ook wil ik samen negatieve spiralen doorbreken.

Wanneer een leerkracht zich constant afvraagt waarom een kind de klas ontregelt, en het kind zich tegelijkertijd onbegrepen voelt, komen ze in een negatieve spiraal terecht. Begrip voor de situatie van het kind zorgt vaak dat die spiraal doorbroken wordt.’

Saeske sluit zich daarbij aan. ‘En helemaal nu er bij veel instellingen lange wachtlijsten zijn, is het fijn om samen te kijken hoe we zo snel mogelijk in actie kunnen komen. Daarnaast blijft een gezin twee jaar in beeld bij het PIT, waardoor we als CJG warm kunnen overdragen en weten: dit gezin staat voorlopig niet alleen.’

Lees meer over het Preventief Interventie Team (PIT)

Ik zoek contact met iemand in:
Gerelateerde pagina's:
over perMens + werken bij - Missie kernwaarden / / css in advanced

Onze kernwaarden

We werken op basis van vier kernwaarden
Teams
Op verschillende Haarlemse scholen is het Preventief Interventie Team (PIT) van perMens actief. Het doel? Zo snel mogelijk kinderen en gezinnen bijstaan die hulp nodig hebben, om eventuele grotere problemen te voorkomen.
Teamleden
Abdallah Mostafa
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Noord
0610539892
Abdelhamid Ait Rkia
Teamleider
MW Uithoorn
0638688258
Abdelhamid Lkataui
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Oost
0614013701
Abdellah Achaaoui
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Noord
0628907049
Abdessamad Attahiri
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Noord
0653525125
Abdullah el Bacha
Straathoekwerker Zuidoost
MW Veldwerk Amsterdam
0614013021
Abrahiem el Haouari
Teamleider
MW gebiedsteam Zuid
0643168488
Adil el Bacha
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Centrum
0640875004
Ahlam Akachaou
Meidenstraathoekwerker
Gebiedsteam Zuidoost
0631022118

In ‘Samen kijken we per kind: wie pakt welke rol?’ vind je:

Locatie
‘Samen kijken we per kind: wie pakt welke rol?’


Vacatures
Solliciteer direct voor
‘Samen kijken we per kind: wie pakt welke rol?’!

CV

Motivatiebrief

Toegestane bestandtypen: pdf, doc, docx. Max. bestandsgrootte: 32mb

Je gegevens worden eenmalig verstuurd via e-mail naar de contactpersoon van deze vacature.

Gerelateerde nieuwsberichten:

Expertisecentrum

perMens expertisecentrum

Het expertisecentrum van perMens biedt trainingen, doet onderzoek, publiceert en zet maatschappelijke issues op de agenda.

Actieonderzoek door perMens

Bij perMens doen we veel actie-onderzoek, in en samen met de praktijk. De kennis die we opdoen geeft inzicht in sociale problematiek en draagt bij aan betere zorg en ondersteuning.

Met kennis uit onderzoek versterken we het professioneel handelen van medewerkers in het sociaal domein. Ook agenderen we maatschappelijke problemen én oplossingen.

Trainingen van perMens voor professionals

Trainingen geven we aan professionals in het sociaal domein en andere geïnteresseerden.

Expertise nodig?

Onze expertise delen we met lokale en landelijke overheid, met partners, professionals en publiek.

Zoek je een expert voor een lezing, interview of achtergrond- informatie? Heb je advies nodig over maatschappelijke issues? Zoek je een training?

Neem contact op.