Stadsgesprek een vuist tegen jeugdcriminaliteit

Twee procent van de Amsterdamse jongeren dreigt af te glijden naar de zware misdaad, aldus lector Jan-Dirk de Jong in Het Parool. Kenmerkend aan deze jongeren is een nare mix van aanwezige risicofactoren: huisgelijk geweld, schulden, verstandelijke beperkingen. Onder invloed van grof geld en drugs escaleren jongeren steeds vaker en sneller tot het plegen van ernstige (gewelds)misdrijven.

Waar lopen buurtprofessionals tegenaan met deze moeilijk bereikbare jongeren? Wat hebben jongerenwerkers nodig zodat deze doelgroep niet in de harde criminaliteit terecht komt? Hoe moet de samenwerking van alle partners, zoals wijkagent, straatwerker, docent, gezinsvoogd en schuldhulpverlener, in de buurt eruit zien? Vertrouwen in elkaar als professional is daarbij essentieel. Tijdens het Stadsgesprek bespreken we met elkaar hoe we een vuist tegen harde jeugdcriminaliteit kunnen maken.

Lector Jan-Dirk de Jong (Hogeschool Leiden) vertelt over zijn onderzoek naar de harde Amsterdamse jeugdcriminaliteit. Met Robin de Bood (bestuurder perMens) en stadsdeelbestuurder Lotte Terwel gaan we dieper in op wat nodig is in de strijd tegen jeugdcriminaliteit. Martien Kuitenbrouwer (PM), Faouzi Bounnaanaa en Yahia Azzouzi (Levvel) vertellen over hun ervaringen met de jongeren in de wijken.

Het stadsgesprek is op donderdag 23 februari van16.00 uur tot 17.30 uur in Jungle Amsterdam in Amsterdam-Oost, Tweede van Swindenstraat 26.