De methodiek straathoekwerk is een meer dan 50 jaar oude outreachende werkwijze voor jongeren en volwassenen die geen gebruik maken van reguliere voorzieningen, terwijl hier wel aanleiding voor is.
Professionals benaderen de doelgroep actief en ondersteunen ze met dat wat nodig is om het leven weer op de rit te krijgen.
In samenwerking met Lectoraat Youth Spot en Impuls (Radboudumc) doen we onderzoek naar de bijdrage van het straathoekwerk voor de doelgroep, het cliëntsysteem, de leefomgeving en samenwerkingspartners en gemeenten. De methodiek is ook beschreven en onderbouwd.
Methodische publicaties voor professionals
- De impact van het straathoekwerk – uitgave naar aanleiding van het boek ‘Straathoekwerk. Een basismethodiek van het sociaal werk.’
- Methodiek en methodisch handelen in het straathoekwerk (Pocketeditie)
- Bestel het boek ‘Straathoekwerk. Een basismethodiek van het sociaal werk’.
Wetenschappelijke publicaties bij het onderzoek naar straathoekwerk
- Rauwerdink-Nijland, E., & Metz, J. W. (2022). Straathoekwerk. Een basismethodiek van het sociaal werk. Uitgeverij SWP.
- Rauwerdink-Nijland, E., van den Dries, L., Metz, J., Verhoeff, A., & Wolf, J. (2023). Lessons from the Field. Caregivers supporting marginalized people receiving social service support from street outreach workers. Family Relations (72)4, 1790-1805.
- Rauwerdink-Nijland, E., & Metz, J. (2020). Leven en werken in de rafelrand: cijfers over de doelgroep en hun ervaring met het straathoekwerk in Amsterdam en omstreken. Hogeschool van Amsterdam, Lectoraat Youth Spot.