Een begin naar beter

Werkvelden / Deelnemers / Clienten / Professionals / Expertisecentrum / Over perMens / Nieuws / Vacatures / Werken
Als slachtoffer van de toeslagenaffaire nam Sylvana (45) een drastisch besluit: ze vluchtte weg uit Nederland. Angstig en dakloos kwam ze terug.

Ambulant begeleider Fatima van perMens bood haar de intensieve begeleiding die ze nodig had.

‘Toen ik naar Suriname vertrok, had ik alle schepen achter mij verbrand,’ vertelt Sylvana. Het was een vlucht. Want als gevolg van de toeslagenaffaire raakte Sylvana alle grip op haar leven kwijt. ‘Ik kon het niet meer overzien. Samen met mijn dochter ging ik weg.’

Een paar jaar hadden ze een goed leven in Suriname. ‘Maar het ging moeizaam met mijn dochter op school. Haar leraar belde toen ik toevallig in Nederland op familiebezoek was en zei: “Het onderwijs dat je dochter nodig heeft, dat hebben we in Suriname niet.” Ik besloot te kijken of we weer voorgoed konden terugkeren naar Nederland. Want ik kon mijn dochter toch niet haar schooltijd ontnemen?’

Noodopvang voor gezinnen
Maar een nieuw leven opbouwen is lastig. ‘We hadden geen huis en de schulden hingen als een bom boven mijn hoofd. Ik werd er ziek van.’ Uiteindelijk verwees een vriendin haar door naar het wijkteam.

‘Heel eerlijk: ik dacht dat ik van het kastje naar de muur zou worden gestuurd.’ Maar tot haar opluchting krijgt Sylvana hulp: er was plek in de noodopvang van perMens voor gezinnen.

In de opvang delen Sylvana en haar dochter de badkamer en keuken met twee andere gezinnen. Slapen doen ze in hun eigen kamer. ‘Mama, ik ben zo blij! Het lijkt hier wel een hotel,’ riep mijn dochter. Ik zie haar nog liggen op het bed.

Het doet je als moeder goed als je kind dat zegt, want ik heb altijd geprobeerd het fijn voor haar te maken.’ Het was een troost voor Sylvana, want het verblijf was voor haarzelf niet altijd makkelijk.

Op naar een tien
‘Je begint bij nul,’ vertelt Sylvana nu over die periode. ‘Begeleiders, behandelplannen, evaluaties: de hele reutemeteut komt op je af. Dat is best spannend. Veel mensen hebben het gevoel dat ze stilstaan in een noodopvang, maar zo voelde ik dat niet. Ik zag het juist als een begin naar beter: een stap die nodig was om van die nul naar een tien te gaan.’

Na een jaar kwam Sylvana op de wachtlijst voor een omslagwoning. Deze woningen staan op naam van perMens en bewoners krijgen de eerste jaren ambulante begeleiding. Pas als dat goed gaat, komt de woning op naam van de bewoner te staan. Toen het tijd was voor Sylvana om te verhuizen, namen de spanningen toe. ‘Financiën en administratie zijn niet mijn sterkste punten. Zal dat allemaal wel lukken?’

Eén jaar knallen
Waar Sylvana bang voor was, gebeurde. Al snel liepen de schulden opnieuw op, tot ze aan ambulant begeleider Fatima van perMens werd gekoppeld. ‘“We gaan gewoon één jaar knallen,” zei Fatima tegen mij.’ En dat hebben de twee gedaan. Samen stelden ze doelen vast: schuldenvrij zijn, het sociale netwerk vergroten en een stabielere mentale gezondheid. Want alle jaren onzekerheid en stress hadden diepe sporen achtergelaten.

Onverwacht bezoek
Sylvana werkte keihard. Ze ging naar een psycholoog en startte met vrijwilligerswerk. En van haar appartement maakte ze een warm thuis. Maar soms verviel ze in haar vluchtgedrag. ‘Dan nam ik de telefoon niet op als Fatima belde. Eén keer stond Fatima opeens voor mijn deur, toen ze me na een vakantie niet meer te pakken kreeg. “Ik maakte me zorgen om je,” zei ze.’

De intensieve begeleiding was precies wat Sylvana nodig had. ‘En Fatima heeft nooit het vertrouwen in mij verloren, ook niet als ik iets voor haar had achtergehouden. Dat was fijn, want je voelt je al schuldig genoeg.’

Inmiddels is Sylvana erkend als gedupeerde van de toeslagenaffaire, een enorme opluchting. De begeleiding bij perMens is bijna afgerond en Sylvana krijgt nog dit jaar het huurcontract op eigen naam.

Ervaring delen
Door het delen van haar verhaal hoopt Sylvana anderen óók te motiveren om de drempel te nemen en hulp te zoeken. ‘Mensen die een negatieve ervaring hebben, denken soms dat er geen uitweg is, maar die is er wel. Stap voor stap kan het beter worden.’

Inmiddels is Sylvana zelf klaar voor weer een nieuwe stap: werk. Het liefst in de hulpverlening. ‘Zodat ik ook mensen kan helpen om een begeleidingstraject wat dragelijker te maken, net als Fatima deed voor mij.’

Vragen?

Wil je meer informatie over de functie, het team of over perMens? Neem gerust contact op met , , via .

Solliciteer direct

Wil je direct solliciteren? Vul ons sollicitatieformulier in en stuur je cv en een korte motivatie mee. Dit kan tot .

Na je sollicitatie

Na je sollicitatie ontvang je een automatische bevestiging per e-mail. Daarna hoor je zo snel mogelijk van ons.

Ik zoek contact met iemand in:
Gerelateerde pagina's:
over perMens + werken bij - Missie kernwaarden / / css in advanced

Onze kernwaarden

We werken op basis van vier kernwaarden
Teams
Als slachtoffer van de toeslagenaffaire nam Sylvana (45) een drastisch besluit: ze vluchtte weg uit Nederland. Angstig en dakloos kwam ze terug.
Teamleden
Abdallah Mostafa
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Noord
0610539892
Abdel Ben Mesaoud
Trajectbegeleider NewFuture
MW Haarlem en Zandvoort
0628538435
Abdelhamid Ait Rkia
Teamleider Nieuw West
MW Uithoorn - MW Nieuw West
0638688258
Abdelhamid Lkataui
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Oost
0614013701
Abdellah Achaaoui
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Noord
0628907049
Abderazak Mesrat
Straathoekwerker
MW Gebiedsteam Oost
0629063563
Abdessamad Attahiri
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Noord
0653525125
Abdullah el Bacha
Straathoekwerker Zuidoost
MW Veldwerk Amsterdam
0614013021
Abrahiem el Haouari
Teamleider
MW gebiedsteam Zuid
0643168488

In Een begin naar beter vind je:

Locatie
Een begin naar beter


Vacatures
Solliciteer voor
Een begin naar beter!

Je solliciteert via ons ‘Werken bij’ portaal. Dit portaal opent in een nieuw tabblad.

Gerelateerde nieuwsberichten:

12 december 2023

‘Ik ben trots op wat ik heb bereikt’

Expertisecentrum

perMens expertisecentrum

Het expertisecentrum van perMens biedt trainingen, doet onderzoek, publiceert en zet maatschappelijke issues op de agenda.

Actieonderzoek door perMens

Bij perMens doen we veel actie-onderzoek, in en samen met de praktijk. De kennis die we opdoen geeft inzicht in sociale problematiek en draagt bij aan betere zorg en ondersteuning.

Met kennis uit onderzoek versterken we het professioneel handelen van medewerkers in het sociaal domein. Ook agenderen we maatschappelijke problemen én oplossingen.

Trainingen van perMens voor professionals

Trainingen geven we aan professionals in het sociaal domein en andere geïnteresseerden.

Expertise nodig?

Onze expertise delen we met lokale en landelijke overheid, met partners, professionals en publiek.

Zoek je een expert voor een lezing, interview of achtergrond- informatie? Heb je advies nodig over maatschappelijke issues? Zoek je een training?

Neem contact op.

perMens
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.