‘Het allerleukst zijn natuurlijk de jongeren’

Werkvelden / Deelnemers / Clienten / Professionals / Expertisecentrum / Over perMens / Nieuws / Vacatures / Werken
VIA-coach Brit Zwakman (29) was tijdens haar sollicitatie bij perMens eerlijk over haar kwetsbare situatie, maar werd toch aangenomen in team West en is nu ‘heel erg blij.’ Brit: ‘Ik kreeg alle ruimte om het werk rustig op te bouwen.’

‘Jaren geleden sprak ik een straathoekwerker voor mijn afstudeeronderzoek. Die man had zo’n open houding, en wist zo enthousiast over het werkveld en de doelgroepen te vertellen, dat dat gesprek me altijd bijgebleven is. Toen ik de vacature VIA-coach zag, wist ik: daar wil ik werken. Ik had me voorgenomen alleen te solliciteren op een baan die me echt heel erg aansprak.

Ik had niet verwacht dat ik aangenomen zou worden, want ik was uitgevallen in mijn vorige baan en nog niet volledig hersteld. In het sollicitatiegesprek ben ik daar helemaal eerlijk over geweest. Dat was best spannend. Een nieuwe baan kost extra energie, en die had ik nog niet.

‘Ik kreeg de ruimte om het werk rustig op te bouwen’

En toch belden ze me: ik was aangenomen. Ze hadden vertrouwen in me. De eerste vraag was: wat heb je nodig om hier te kunnen starten? Dat was duidelijkheid en ruimte. En dat kreeg ik. Mijn collega’s maakten een heel goed inwerkprogramma voor me. Ik kreeg de ruimte om het werk rustig op te bouwen. Ook keken ze goed welke cliënten ik het beste kon overnemen, wie bij mij zou passen.’

Hoe was je start bij perMens?

‘De eerste maand begeleidde ik vijf jongeren en ging ik veel mee op pad met mijn collega Duska. Ze namen me meteen mee naar alle netwerkpartners, zodat ik makkelijk kennis kon maken. Daarna zijn we wekelijks gaan kijken of de caseload iets opgebouwd kon worden. Nu draai ik al een hele tijd een volledige caseload, dat zijn tussen de 20 en 25 jongeren tussen de 17 en 27 jaar.’

Wat vind je leuk aan je baan?

‘De jongeren natuurlijk! Ze zijn zo verschillend! Maar wel allemaal zoekend in het leven. Ze willen allemaal hun leven op de rit krijgen, maar ze weten vaak niet hoe.

De wisselende leeftijden en verschillen in problematiek maken het werk uitdagend. Ze hebben vaak meerdere problemen, zoals schulden, dak- en thuisloosheid, psychische problematiek, soms geen school of werk.

‘Het is vooral leuk om de ontwikkeling met een jongere mee te maken’

Veel jongeren missen door allerlei omstandigheden aandacht en steun van thuis. Het is fijn om er voor ze te zijn, om resultaten te boeken en samen stappen te zetten.

Soms bied ik korte praktische hulp om iemand op weg te helpen, maar ik ben er ook voor grotere en zwaardere hulpvragen waarbij ik echt een steun kan zijn voor iemand. Sommigen kunnen na een korte periode op eigen voet verder en anderen begeleid ik al een jaar.

Het is vooral leuk om de ontwikkeling samen met een jongere mee te maken. Je bent er in moeilijkere tijden, maar ook op momenten van succes. Goed nieuws maak ik ‘groot’ door hier veel aandacht aan te besteden en samen te reflecteren op wat er nodig was om dit te behalen.

‘Je bent er in moeilijkere tijden, maar ook op momenten van succes’

Daarnaast is het een uitdaging om de jongere gemotiveerd te krijgen en hun bewust te maken van hun eigen doel. Het gaat om begeleiding op vrijwillige basis, alles valt of staat dus met de input van de jongere.’

Wat doet een VIA-coach precies?

‘Ik heb natuurlijk veel afspraken met de jongeren. Maar ik schuif ook standaard aan bij overleggen van het de zorgadviesteams op mbo-scholen in West, daar bespreken we jongeren waar zorgen over zijn.

Soms werk ik op het stadsloket waar ik in nauw contact sta met de jongerenadviseurs van het Jongerenpunt. Dat zijn voorbeelden van partijen die jongeren naar VIA verwijzen. Het werk is een combinatie van gesprekken, zaken samen met de jongere regelen, zelfvertrouwen opbouwen, jongeren steun bieden op praktisch en geestelijk vlak, zodat ze uiteindelijk zelf verder kunnen. Samen kijken we welke hulp nodig is en waar die geboden wordt.

Hoe ik dat doe, dat kan ik grotendeels naar eigen inzicht invullen. Ik kan zelf bepalen hoe ik de jongere benader en wat we als eerste aanpakken. Daarom kan ik echt doen wat bij de jongere past, wat op dat moment nodig is. Dat betekent ook wel eens afspreken zonder het over de doelen te hebben. Gewoon even een koffietje drinken en echt contact maken. Die ruimte en vrijheid zorgt ervoor dat ik mijn werk goed kan doen.’

Is dat niet lastig, zoveel vrijheid?

‘Ik heb inderdaad veel vrijheid, maar dat betekent niet dat ik aan mijn lot overgelaten wordt en alles zelf uit moet zoeken. Totaal niet! Ik heb heel veel aan mijn collega’s. Ik werk samen met mijn collega-VIA-coach Duska in team West, daar zitten ook collega’s van straathoekwerk en ambulante begeleiding in. Eens per week hebben we teamoverleg.

De VIA-coaches uit de andere teams zie ik eens in de acht weken tijdens het VIA-overleg. Anna is de vakinhoudelijk coördinator van VIA. Zij is altijd bereikbaar voor ons. We hebben een app-groep waarin we vragen stellen of ervaringen delen. En er zijn een aantal ervaren VIA-coaches die ik altijd kan bellen als ik iets niet weet.’

Wat zijn jouw werktijden en -dagen?

‘Mijn werkdagen zijn van maandag tot en met donderdag van negen tot vijf. Die regelmaat vind ik heel fijn. Soms ben ik ook wel eens wat later thuis, maar van structureel overwerk is geen sprake. En als ik een keer ’s avonds werk, dan begin ik de volgende dag gewoon wat later.’

‘Ik ben heel blij met deze baan, vanaf het begin heb ik me heel erg welkom gevoeld. Je leert hier snel andere mensen kennen, de lijnen binnen perMens zijn kort en onder de collega’s is veel saamhorigheid. Ik heb echt geen seconde spijt gehad dat ik deze stap heb gezet.’

Heb jij vragen over een baan als VIA-coach? Of over werken bij perMens?

We beantwoorden ze graag! Neem contact op met Brit, met VIA-coördinator Anna Honigh of met een van onze HR-medewerkers.

Ik zoek contact met iemand in:
Gerelateerde pagina's:
over perMens + werken bij - Missie kernwaarden / / css in advanced

Onze kernwaarden

We werken op basis van vier kernwaarden
Teams
VIA-coach Brit Zwakman (29) was tijdens haar sollicitatie bij perMens eerlijk over haar kwetsbare situatie, maar werd toch aangenomen in team West en is nu ‘heel erg blij.’ Brit: ‘Ik kreeg alle ruimte om het werk rustig op te bouwen.’
Teamleden
Abdallah Mostafa
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Noord
0610539892
Abdelhamid Ait Rkia
Teamleider
MW Uithoorn
0638688258
Abdelhamid Lkataui
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Oost
0614013701
Abdellah Achaaoui
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Noord
0628907049
Abdessamad Attahiri
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Noord
0653525125
Abdullah el Bacha
Straathoekwerker Zuidoost
MW Veldwerk Amsterdam
0614013021
Abrahiem el Haouari
Teamleider
MW gebiedsteam Zuid
0643168488
Adil el Bacha
Straathoekwerker
MW gebiedsteam Centrum
0640875004
Ahlam Akachaou
Meidenstraathoekwerker
Gebiedsteam Zuidoost
0631022118

In ‘Het allerleukst zijn natuurlijk de jongeren’ vind je:

Locatie
‘Het allerleukst zijn natuurlijk de jongeren’


Vacatures
Solliciteer direct voor
‘Het allerleukst zijn natuurlijk de jongeren’!

CV

Motivatiebrief

Toegestane bestandtypen: pdf, doc, docx. Max. bestandsgrootte: 32mb

Je gegevens worden eenmalig verstuurd via e-mail naar de contactpersoon van deze vacature.

Gerelateerde nieuwsberichten:

Expertisecentrum

perMens expertisecentrum

Het expertisecentrum van perMens biedt trainingen, doet onderzoek, publiceert en zet maatschappelijke issues op de agenda.

Actieonderzoek door perMens

Bij perMens doen we veel actie-onderzoek, in en samen met de praktijk. De kennis die we opdoen geeft inzicht in sociale problematiek en draagt bij aan betere zorg en ondersteuning.

Met kennis uit onderzoek versterken we het professioneel handelen van medewerkers in het sociaal domein. Ook agenderen we maatschappelijke problemen én oplossingen.

Trainingen van perMens voor professionals

Trainingen geven we aan professionals in het sociaal domein en andere geïnteresseerden.

Expertise nodig?

Onze expertise delen we met lokale en landelijke overheid, met partners, professionals en publiek.

Zoek je een expert voor een lezing, interview of achtergrond- informatie? Heb je advies nodig over maatschappelijke issues? Zoek je een training?

Neem contact op.