Bij perMens voeren cliënten eens per twee jaar zelf een tevredenheidsonderzoek uit. Ze bedenken de vragen, ze interviewen cliënten, zoals bewoners en deelnemers, en presenteren het onderzoeksrapport aan de leidinggevende, medewerkers en medebewoners. Ze krijgen hierbij hulp van professionele ondersteuners.
Zijn er verbeterpunten? Dan heeft de leidinggevende twee maanden de tijd om te laten zien dat de verbeterpunten goed worden opgepakt. Is dat het geval, dan ontvangt de locatie het tevredenheidscertifcaat PAja!
De methode PAja!
Met PAja! brengen cliënten (on)tevredenheid in kaart en verzamelen ze suggesties voor verbetering. De methode stimuleert het gesprek tussen bewoners, medewerkers en de organisatie.
PAja!-deelnemers doen en leren veel:
- Ze denken als co-onderzoekers mee over de praktische aanpak van het onderzoek: welke methoden werken, wie moet er geïnterviewd worden, welke vragen en thema’s moeten aan bod komen?
- Ze interviewen medebewoners of bezoekers en delen de uitkomsten.
- Ze bespreken verbeterpunten én sterke kanten met medewerkers en leidinggevenden.
- Ze evalueren de verbeterpunten.
PAja! is onmisbaar is in het verbeteren van de kwaliteit van perMens. Bewoners en deelnemers hebben meer regie over de locaties en begeleiding en de organisatie profiteert van hun input.
Geschiedenis van PAja!
De methode PAja! is van origine een methode waarmee bewoners hun woonlocatie onderzoeken, beoordelen en mede verbeteren. PAja! ontstond in 2008 toen thuisloze jongeren op een van onze woonlocaties meer zeggenschap kregen over het reilen en zeilen op de locatie.
Inmiddels wordt de methode in de hele organisatie en zelfs in steden buiten Amsterdam toegepast.
Groepsgesprekken
Soms kunnen we geen PAja! organiseren, zoals met de jongeren die we in de wijken ontmoeten. Hen nodigen we uit voor een groepsgesprek over een actueel thema. Ook hier wordt door de leidinggevende serieus naar geluisterd. De leidinggevende onderneemt actie op de zaken die jongeren in de groepsgesprekken naar voren brengen.
Meer weten?
Op de website van kennisinstituut Movisie vind je een uitgebreide beschrijving van de methode PAja!