perMens biedt straathoekwerk in Amsterdam. Het team Veldwerk Amsterdam voert daar het straathoekwerk voor volwassenen uit. In het verleden werden straathoekwerkers daarom ook wel veldwerkers genoemd.
Voor wie zijn straathoekwerkers?
Straathoekwerkers zijn er voor mensen op die zelf geen hulp of zorg kunnen of willen vragen, maar dit wel nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat ze ernstige psychische problemen hebben, op straat leven, en/of worstelen met een zware verslaving. Vaak verwaarlozen ze zichzelf en hun omgeving. Soms veroorzaken ze ook overlast en komen ze met politie en justitie in aanraking.
De doelgroep van straathoekwerkers wordt ook wel de OGGZ-doelgroep genoemd. Het zijn vaak mensen die geen zorg of hulp willen, bijvoorbeeld omdat zij hun situatie niet als ernstig ervaren, omdat ze negatieve ervaringen hebben met de zorg of omdat ze zich niet uit het straatleven kunnen of willen losmaken.
Wat doen straathoekwerkers?
Straathoekwerkers zoeken mensen op, leggen contact en halen ze van de straat als ze buiten slapen. Ze werken 80% van de tijd op straat. Ze hebben veel ervaring in het benaderen van mensen die op straat leven.
Straathoekwerkes proberen mensen te motiveren en zo snel mogelijk naar de juiste zorg te leiden, zoals de GGD, verslavingszorg of GGZ-zorg. Ook helpen ze mensen weer een stabiele basis te krijgen, zoals een slaapplek, briefadres, uitkering, zorgverzekering, bankrekening en huisarts.
Zodra iemand in zorg is, stopt de ondersteuning van de straathoekwerker.
Er wordt nauw samengewerkt met de GGD, zorgorganisaties, GGZ-instellingen, politie en handhaving.
Het werk van straathoekwerkers valt onder de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ). Het wordt ook wel bemoeizorg genoemd.
Waar vind ik straathoekwerkers?
Je vindt onze straathoekwerkers op straat en in de wijk, op plekken waar daklozen zijn, in buurten waar mensen worstelen met grote psychische en psychiatrische problemen en/of verslaving.
Spreek onze straathoekwerkers op straat aan of bel, mail of app ze.
Neem contact op met een van onze straathoekwerkers.
Bemiddeling bij onrust
Straathoekwerkers bemiddelen in opdracht van de GGD ook bij onrust, conflicten en overlast in de stad. Ze slaan een brug tussen de mensen op straat en in de wijk en politie, handhaving en zorgorganisaties.
Maakt u zich ernstig zorgen over iemand? Ervaart u overlast van iemand die verward, agressief of overlastgevend gedrag vertoond?
- Meld overlast in Amsterdam en Weesp bij het advies- en meldpunt OGGZ in Amsterdam.
- Meld overlast in Haarlem, Heemstede, Velsen en Zandvoort bij het Meldpunt Zorg en Overlast Kennemerland.
- Meld overlast in Uithoorn bij Uithoorn helpt.
Meer informatie over straathoekwerk
Ben je professional en wil je meer weten over de methodiek straathoekwerk? Lees en bekijk alle uitgaven over straathoekwerk bij onze publicaties.
Directie Onderwijs, Jeugd & Zorg van de gemeente Amsterdam financiert Veldwerk Amsterdam. De afdeling Vangnet Maatschappelijke en Geestelijke Gezondheidszorg van de GGD is de opdrachtgever.
Veldwerk Amsterdam is deelnemer in de ketenaanpak, het APV-veelplegersoverleg en het veelplegerspreekuur van de gemeente Amsterdam.