VIA staat voor Verbindende Integrale Aanpak. Het is een verbindende aanpak, omdat de coaches de wijk en de stad goed kennen. Ze werken samen met andere organisaties, zoals de buurtteams en de jongerenpunten.
Integraal betekent dat de coaches kijken naar alle gebieden in jouw leven, en niet alleen naar één deel dat niet goed gaat.
VIA is ook een outreachende aanpak. Dat betekent dat de coaches zelf initiatief nemen om jongeren op te zoeken en te begeleiden.
‘Eindelijk iemand die me snapt en helpt om mijn doelen te bereiken’
Voor wie is VIA?
VIA is er voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar die in Amsterdam wonen en die meerdere problemen hebben.
Herken jij je in sommige onderstaande situaties? Dan kan een VIA-coach je begeleiden.
- Je dreigt uit te vallen op school of je werk.
- Je gaat niet meer naar school of werk.
- Je hebt problemen thuis, met je familie en/of problemen op straat.
- Je hebt schulden.
- Je drinkt veel of gebruikt drugs.
- Je hebt geen goede woonplek.
- Je hebt het gevoel er alleen voor te staan.
- Je hebt misschien al eens eerder hulp gehad, maar je hebt weinig vertrouwen in de hulpverlening. Je voelde je niet begrepen.
- Je staat open voor ondersteuning en wil je problemen aanpakken, en werken aan je toekomst. Je weet alleen niet hoe of waar je moet beginnen.
Je kunt een VIA-coach zelf appen, bellen of mailen. Ook als je twijfelt of hij of zij je kan helpen. Contactgegevens staan onderaan deze pagina.
Ben je een verwijzer? Meld een jongere direct aan voor VIA.
Waarmee helpt een VIA-coach mij?
De VIA-coach bekijkt met jou hoe je leven eruitziet. Waar loop je vast? En hoe komt dat? Wat gaat goed en wat kun je zelf? Waar ligt jouw motivatie? Wie uit jouw omgeving kunnen je helpen? Hoe krijg je (weer) meer zelfvertrouwen?
Je spreekt met een VIA-coach af op plekken waar jij je fijn en veilig voelt.
Je bepaalt de doelen die je wil behalen. Wat is je kracht en wat zijn je valkuilen? Samen met de VIA-coach bekijk je wat en wie jij nodig hebt om jouw doelen te halen en om ze vol te houden. Dat is namelijk voor iedereen anders.
Uiteindelijk is het doel dat je weer naar school of werk gaat en dat je, indien nodig, de juiste hulp krijgt.
Samen maak je een plan van aanpak, met praktische stappen. De VIA-coach begeleidt je om de stappen uit dat plan te zetten.
De VIA-coach kan samen met jou in gesprek gaan met mensen uit jouw eigen omgeving.
Ook gaat de coach, als je dat wil, mee naar afspraken met andere instanties, werkgevers, en scholen. De coaches kennen de maatschappelijke organisaties in de wijk en in de stad goed.
VIA-coaches begrijpen waarom het soms moeilijk is om je staande te houden in de maatschappij. Maar ze hebben ook veel vertrouwen in je. Een VIA-coach veroordeelt niet en neemt geen taken van je over.
De hulp van VIA is vrijwillig. Dat betekent dat je er zelf voor kiest en dat je zelf veel invloed hebt op de begeleiding. Jij weet tenslotte zelf het beste wat jij nodig hebt.
Hoe kom ik in contact met een VIA-coach?
Dat is simpel. Bel, app of mail een van de VIA-coaches uit jouw stadsdeel.
Of direct via: 06-31022084.
Binnen een week nemen we contact met je op om een kennismaking in te plannen. Er is geen wachtlijst en je hebt geen verwijzing nodig.
Ben je verwijzer en wil je iemand aanmelden? Vul direct het aanmeldformulier voor VIA in.
Wil je eerst weten of VIA geschikt is voor een jongere? Neem dan contact op met de VIA-coach uit het stadsdeel waar de jongere woont.
Heb je vragen over samenwerking met VIA of nieuwe projecten? Bel met Anna Honigh op 06 – 140 135 25 of stuur een mail.
Kijk hier de VIA video