Een omslagwoning is een gewone woning van een woningbouwcorporatie, die door perMens wordt gehuurd. Je huurt de woning eerst van perMens en werkt er samen met jouw ambulant begeleider en de woningcorporatie naartoe dat het huurcontract op jouw naam komt te staan.
Je huurt de woning minimaal één jaar van perMens. Heb je jouw doelen bereikt en heb je weinig of geen begeleiding meer nodig bij het zelfstandig wonen? Dan wordt het huurcontract op jouw naam gezet en huur je direct van de woningcorporatie.
Voor wie zijn omslagwoningen?
Omslagwoningen zijn er voor Amsterdammers vanaf 18 jaar in een kwetsbare positie, die zichzelf al bijna helemaal kunnen redden.
Daarmee bedoelen we dat je een stabiele psychische gezondheid hebt, goed voor jezelf kan zorgen en/of om hulp kan vragen als dat nodig is, sociaal voldoende functioneert, je financiën bijna op orde hebt en een goede en gezonde tijdsbesteding hebt.
Samen met je begeleider werk je eraan om deze onderdelen in je leven helemaal op de rit te krijgen.
Lees meer over de begeleiding van perMens.
Hoe ziet een omslagwoning eruit?
Een omslagwoning is appartement voor één persoon. Het is een zelfstandige woning: je hebt een eigen voordeur, keuken, wc en badkamer. De woning is niet gemeubileerd, je richt hem zelf in.
Wie betaalt de huur?
Zolang de woning op naam van perMens staat, betaal je huur en servicekosten aan perMens. Servicekosten zijn kosten voor het onderhoudt door de woningcorporatie. Gas, water en licht betaal je zelf. Als de woning op jouw naam staat, betaal je huur en servicekosten aan de woningbouwcorporatie.
Waar vind ik de omslagwoningen?>
In elke wijk in Amsterdam zijn omslagwoningen. Ze worden aangeboden door woningbouwcorporaties.
Als je in aanmerking komt voor een omslagwoning, krijg je eenmalig een woning aangeboden. Hierbij proberen we – als dat kan – rekening te houden met jouw mogelijkheden en wensen, bijvoorbeeld een omslagwoning in een stadsdeel waar jij je prettig voelt.
Je kunt vaak wel één wijk aangeven waar je absoluut niet wil wonen, bijvoorbeeld omdat die plek risico’s voor jouw welzijn met zich meebrengt.
Hoe kom ik in aanmerking voor een omslagwoning?
Woon je nu in een herstartwoning of 24-uursopvang? Of heb je wachtlijstbegeleiding van perMens? Dan bekijkt je begeleider van perMens met jou of je aan de voorwaarden voldoet voor een omslagwoning.
Heb je geen begeleiding van perMens? Ben je dak- of thuisloos? Neem dan contact op met Buurtteam Amsterdam. Daar werken mensen die je verder kunnen helpen.
Kan ik mezelf aanmelden?
Jezelf aanmelden bij perMens voor een woning met begeleiding is helaas niet mogelijk. Dat komt omdat je daarvoor altijd een gemeentelijke beschikking of een indicatie nodig hebt.
Een gemeentelijke beschikking betekent dat de gemeente een besluit neemt of je aanmerking komt. Voorbeelden zijn beschikkingen voor Maatschappelijke Opvang (MO) en beschermd verblijf. Een voorbeeld van een indicatie is een WLZ-ggz-indicatie (Wet Langdurige Zorg voor GGZ-cliënten).
Heb je geen beschikking of indicatie? Je begeleider, hulpverlener of behandelaar kan je verder helpen. Een behandelaar is bijvoorbeeld je huisarts, arts of psychiater.
Heb je nog geen begeleider, hulpverlener of arts? Neem dan contact op met Buurtteam Amsterdam. Daar werken mensen die je verder kunnen helpen.